Perfecte maatvoering

De perfecte maatvoering voor de tafel

De basisvoorwaarde voor de perfecte tafel is de perfecte maat. Naast de grootte van de kamer en het aantal mensen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan succesvolle verhoudingen.

Bepaal de tafel grote van je tafel

Bepaal de lengte

Naast de grootte van de ruimte waarin de tafel zal staan, is ook een belangrijke vraag, hoeveel mensen ruimte op uw bank zouden moeten vinden. Voor een stoel moet worden berekend met de volgende breedtes:

  • 50 cm voor een strakke stoel
  • 60 cm voor een normaal overdekt  comfortabel stoel
  • 70 cm voor een feestelijk  ruime stoel

Een tafel met een lengte van 250 cm biedt ruimte aan 4 comfortabele of 5 enigszins krappe stoelen aan elke kant.

LET OP! Bedenk wel dat je rekening dient te houden met waar je de poten plaatst. Dat je deze in mindering neemt van de totale lengte en breedte.

 

Bepaal de breedte

Voor bureau’s raden wij meestal 60 cm diepte aan.

Om comfortabel te zitten aan een eettafel raden wij een minimale breedte van 80 cm aan. Bepalend voor de ideale breedte van de tafel is echter vooral de benodigde ruimte in het midden van de tafel. Voor het comfortabel serveren van borden, potten en manden wordt een breedte van 100 cm aanbevolen.

Een ander criterium voor de juiste breedte zijn de verhoudingen van de tabel. Om te omvangrijke optica te vermijden, wordt aanbevolen om een ​​breedte van 80 cm te kiezen voor tafels onder de 180 cm. Voor een tafellengte vanaf 180 cm kan een breedte van 100 cm worden gekozen. Voor grote panelen met een lengte van meer dan 300 cm, kan de breedte worden verhoogd tot 120 cm.

Tafel passend voor de stoel

De ideale breedte per zitplaats is – afhankelijk van de stoel – tussen 50 en 70 cm. Voor comfortabel voedsel moet worden verwacht met een diepte van ongeveer 40 cm.
Voor voldoende ruimte in het midden van de tafel adviseren we een breedte van het tafelblad van 80 cm tot 100 cm. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kan de breedte overeenkomstig worden aangepast.

De hoogte van de tafels is meestal 74 – 76 cm. Afhankelijk van de hoogte, de zithoogte van de stoelen en de gewenste beenruimte, kan de optimale tafelhoogte afzonderlijk variëren.

 

Bepaal de afstanden

Niet elke kamer is geschikt voor een grote tafel. In kleinere kamers is de afstand tot de muren en andere meubels bepalend voor de grootte van een tafel. Om comfortabel zitten mogelijk te maken, heeft uw tafel idealiter een vrije ruimte van minimaal 80 cm aan alle zijde. Voor een stoel kan worden verwacht met iets minder afstand. Hier reken je op de zitdiepte van de bank plus 20 cm.

 

Tip: Visualiseer de gewenste tafel

Om de geplande afmeting van de nieuwe tafel in de kamer te visualiseren, kunt u het gebied met karton of kranten opplakken of markeren met plakband. Dit geeft je een gevoel voor de dimensies. Vooral de volgende vragen moeten worden overwogen:

  • Kunnen de stoelen ver genoeg van de tafel worden geduwd om comfortabel te kunnen zitten?
  • Is er voldoende ruimte achter de stoelen om door te gaan?
  • Is de afstand tot de wanden en andere meubels aan alle kanten voldoende?