Perfecte maatvoering

Hoe groot kan mij tafel worden?

Niet elke ruimte is geschikt voor een grote tafel. In kleinere ruimtes is de afstand tot de muren en andere meubels bepalend voor de grootte van een tafel. Om comfortabel te kunnen zitten heeft uw tafel een vrije ruimte van minimaal 80 cm aan alle zijde. Voor een stoel bereken je op de zitdiepte van de bank plus 20 cm loopruimte.

Wat is de beste tafel vorm?

De basisvoorwaarde voor de perfecte tafel is de perfecte maat. Naast de grootte van de kamer en het aantal mensen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan succesvolle verhoudingen. Bekijk de verschillende meest voorkomende afmetingen voor een vierkanten tafel, rechthoekige tafel, ronde tafel en ovale tafel.

Bepaal de tafel grote van je tafel

 

Bepaal de lengte:

Naast de grootte van de ruimte waarin de tafel zal staan, is ook een belangrijke vraag, hoeveel personen er aan de tafel kunnen zitten. Voor een stoel moet worden berekend met de volgende breedtes:

  • 60 cm voor een smalle stoel
  • 70 cm voor een  ruime stoel

Een tafel met een lengte van 250 cm biedt ruimte aan 4 normale of 5 enigszins smalle stoelen aan elke kant.
Bedenk wel dat je rekening dient te houden met waar je de poten plaatst. Dat je deze in mindering neemt van de totale lengte en breedte.

Bepaal de breedte:

De verhoudingen erg belangrijk. Om de optica te vermijden, raden wij voor tafels onder de 180 cm lang een breedte van 80 cm aan. Voor lengtes vanaf 180 cm kan men kiezen voor een breedte van 100 cm.  En voor lengtes boven de 300 cm, kiest men 120 cm breed.

Om comfortabel te zitten raden wij aan voor:

  • Smalle eettafels een breedte van min. 80 cm en
  • brede tafels een breedte van 100 cm ( voor serveren van borden en pannen).
  • Voor bureau’s raden wij min.  60 cm diepte aan.

Bepaal de hoogte:

De hoogte van de tafel is meestal 75 – 78 cm. Afhankelijk van de hoogtes, de zithoogte van de stoelen en de gewenste beenruimte, kan de optimale tafel hoogte afzonderlijk variëren.

Het is van belang om te weten welke stoelen u heeft of wilt bestellen. Dan kunt u de bovenkant van de stoel (armleuning) op meten.

Tip: Visualiseer de gewenste tafel

Om de geplande afmeting van de nieuwe tafel in de kamer te visualiseren, kunt u het gebied met karton of kranten opplakken of markeren met plakband. Dit geeft je een gevoel voor de dimensies. Vooral de volgende vragen moeten worden overwogen:

  • Kunnen de stoelen ver genoeg van de tafel worden geduwd om comfortabel te kunnen zitten?
  • Is er voldoende ruimte achter de stoelen om door te gaan?
  • Is de afstand tot de wanden en andere meubels aan alle kanten voldoende?