Houtsoorten meubels

Hout is uniek dit komt door de kleur, korrel en duurzaamheid. Een meubel van massief hout is altijd uniek, aangezien hout altijd een natuurlijk en eigen karakter heeft. De eigenaardigheden van het houtsoort worden door diverse dingen beïnvloed. Elk soort hout brengt zijn eigen kenmerken met zich mee, maar ook de locatie waar de boom heeft gestaan beïnvloedt het hout. Als men twee stalen van een zelfde houtsoort vergelijkt dan zie je altijd kleurverschil en de nerf is altijd anders.

 

Dit maakt een meubel van hardhout uniek. In tegenstelling hiermee worden spaanplaat of MDF-platen gemaakt door het hout te hakken en vervolgens chemisch en mechanisch weer in elkaar te zetten. Naast de ecologische voordelen wordt massief hout gekenmerkt door het behoud van de onveranderde, gegroeide structuren van het hout. Natuurlijke kleur- en structuurverschillen, oneffenheden of knoesten zijn kenmerkend voor massief hout, waardoor elk stuk uniek is. Bekijk onze diverse houtsoorten meubels:

Overzicht van houtsoorten meubels:

Eikenhout in 3 soorten

houtsoorten meubels

Eikenhout  is de klassieker onder de houtsoorten – geen wonder, want het robuuste hout heeft veel te bieden: het is gemakkelijk te verwerken en te verfijnen, extreem goed bestand tegen beschadigingen en heeft een lange houdbaarheid. Bovendien is de subtiele kleurstelling veelzijdig en past hij gemakkelijk in bepaalde interieurontwerpen.Eikenhout wordt wereldwijd gewaardeerd om de hardheid van het hout.

 

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende spiegels, veroorzaakt door de brede stralen.  Dit duurzame houtsoort kan jarenlang mee zonder dat het slijtage vertoont. U koopt bij ons uitsluitend Europees eikenhout.

Notenhout

Notenhout is een bekende houtsoort. Het wordt gewaardeerd door de mooie tekening in het hout en omdat het gemakkelijk te bewerken en af te werken is. Notenhout is traditioneel afkomstig van de walnoot of okkernoot. Amerikaans notenhout is iets donkerder dan de Europese variant. U koopt bij ons uitsluitend noten panelen uit Amerika het zogenoemde Amerikaans massief notenhout.

Beukenhout

Beukenhout beschikt buigkwaliteiten en kan het zowel met de hand als machinaal verwerkt worden tot een prachtig meubelstuk. Bovendien is beukenhout taai en vrij hard met een fijne, dichte structuur. Beukenhout dat in Nederland te koop is, komt meestal uit Nederland en België. Het beukenhout dat u bij ons kunt kopen, komt uit Oost-Europa. Het is vaak wat zachter en milder.

Kersenhout

Kersenhout is een hardhout soort dat goed bestand is tegen krimpen en kromtrekken. Kersenhout heeft een warme roodbruine kleur en wordt gecategoriseerd als exclusieve houtsoort. Omdat kersenhout wat duurder is, wordt het vaker voor kleinere meubelstukken toegepast.

Steigerhout

Steigerhout is een zacht houtsoort dat afkomstig is van loofbomen. Vurenhout is bleek tot geelachtig van kleur en na blootstelling aan daglicht vergrijsd het vurenhout. In vurenhout komen harszakken voor dat na het open zagen eruit loopt. Hierdoor kan een meubel na verloop van tijd kleine hars plekjes hebben, die je met een schuurpapiertje makkelijk weg kan halen. Na een poosje van tijd zal dit indrogen en stoppen.

De waardering van industrielemeubels.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 10 reviews.
Scroll naar boven